Българо-норвежко дружество
Начало
За нас
Устав
Членство
Мероприятия
История БНД
Управителен съвет
Полезна информация
Европейски проекти
Bulgarsk-norsk forening
Hjem
Vedtekter
Om oss
Medlemskap
Aktiviteter
Historie BNF
Styret
Nyttig informasjon
Useful
Advanced Search
Links
Contact Us
Template Chooser
siteground67
Българско училище/Bulgarsk skole Print E-mail
ПолезнаИнфоNyttigInfo
Written by Hrisimir Kostov   
Oct 12, 2011 at 12:00 AM
На 16.10.2011 (неделя) от 14,00 часа отваря врати курса по български език за деца на възраст над 6 години в сградата на Българското посолство в Осло с адрес Tidemandsgate 11. Курсът ще се провежда всяка втора седмица.
 Предвижда се в тези уроци да участват деца, които вече говорят български език, но искат да се научат да четат и пишат на него. Програмата на обучение, освен четене и писане на  български език, ще включва запознаване с българската история, както и за богатото културно-историческото наследство на България. Ще има и помощ за подготовка на уроците/домашните.
 
Учители ще бъдат Николай Геров и Миглена Тодорова. 
Тези уроци се организират със съдействието на Българо-норвежкото дружество (БНД) което осигурява и компютър за децата, и посолството на Република България в Осло, което осигурява подходящо помещение  и български учебници. 
За повече информация може да се обадите на Николай Геров тел 913 52 578 или изпратите запитване на e mail  
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Den 09. januar 2011 (søndag), kl. 14,00 starter for fjerde gang kurs i Bulgarsk språk for barn over 6 år. 
Kurset skal holdes annenhver uke i den Bulgarske ambassaden i Oslo Tidemandsgate 11 .
Det forutsettes at barna som skal delta i opplæringen, kan snakke (i hvert fall en del) bulgarsk. Målet for kurset er å forbedre deres lese- og skrivekunnskaper. I tillegg blir de bedre kjent med bulgarsk historie og kultur. Det blir også leksehjelp.

Lærerne er Nikolaj Gerov og Miglena Todorova. 
Kurset støttes av Bulgarsk Norsk forening (BNF) som gir datautstyr til skolen, og  Bulgarsk Ambassade som tilbyr lokaler og  bulgarske bøker.

For mer info kan du kontakte  Nikolaj Gerov tlf. 913 52 578 eller sende e-post til   
Last Updated ( Oct 12, 2011 at 11:48 PM )
Националната галерия на 09.10.2011 Print E-mail
Мероприятия
Written by Hrisimir Kostov   
Sep 26, 2011 at 06:20 PM

Разглеждане на Националната галерия на 09.10.2011 

Разглеждане на Националната галерия с екскурзовод на български език. БНД кани всички заинтересувани на посещение на Националната галерия (Nasjonalgalleriet) на 09.10.2011 (неделя). Срещаме се в 14.00 пред фонтана до метростанцията на Националния театър (Nasjonalteatret). След това отиваме на Националната галерия (адрес: Universitetsgata 13). Посещението на музея е безплатно. 

Екскурзовод ще бъде Николай Геров (квалифициран екскурзовод за Осло). Той ще ни покаже галерията и ще ни разкаже за норвежкото изкуство на български език. Повече за Националната галерия на: http://www.nasjonalmuseet.no/no/visningssteder/nasjonalgalleriet/ 

Желаещите да участват трябва да се регистрират при Николай на моб. 913 52 578. За въпроси може да позвъните на същия номер. Добре дошли

Last Updated ( Sep 26, 2011 at 06:37 PM )
Разглеждане на Музея на отбраната Print E-mail
Мероприятия
Written by Hrisimir Kostov   
Jul 01, 2011 at 09:02 PM

Разглеждане на Музея на отбраната с екскурзовод на български език

БНД кани всички заинтересувани на посещение на Музея на отбраната (Forsvarsmuseet) на 03. септ. 2011 (събота). Срещаме се в 14.00 и завършваме посещението в 15.30. Посещението на музея е безплатно. Екскурзовод ще бъде Николай Геров (квалифициран екскурзовод за Осло). Той ни покаже музея и ще ни разкаже за историята на Норвегия и Осло на български език.

 Музеят се намира в крепостта Akershus festning  в центъра на Осло, недалеч от градския съвет (Rådhuset). 


Желаещите да участват трябва да се регистрират при Николай на моб. 913 52 578. За въпроси може да позвъните на същия номер.

Добре дошли! 

 

 

Last Updated ( Jul 05, 2011 at 12:13 AM )
Обществени съвети на българите в чужбина Print E-mail
ПолезнаИнфоNyttigInfo
Written by Hrisimir Kostov   
Dec 18, 2010 at 10:29 PM
Обществени съвети (OC) на българите в чужбина

Идеята за създаване на ОС се поражда от нуждата за легитимно изборно  представителство на българите в чужбина. Тя кореспондира с предвидените като възможност консултативни органи към посолствата, посочени в Закона за българите, живеещи извън Република България (чл.5, ал.3). Общественият съвет се състои следователно от излъчени чрез избор представители на съответната българска общност в чужбина.
Обществените съвети нямат за цел да конкурират дейността на дипломатическите представителства на Република България, те имат за цел да улеснят комуникацията между местната българска общност и посолствата, както и да изразяват и защитават интересите на тази общност. За да правят това, представителите, излъчени в тези съвети, ще организират периодични срещи с българите в съответната държава, ще анализират техните нужди и ще изготвят предложения до дипломатическите представителства.
Обществените съвети се задължават да информират обществеността за дейностите си.
Друга важна тяхна задача е да подпомагат провеждането в чужбина на български парламентарни, местни и президентски избори, както и избори за представители на РБългария в Европейския парламент.
Броят на обществените съветници варира според броя на българите, пребиваващи в дадена държава, но е не по-малък от 3 души. Те се заемат с дейността си доброволно и без заплащане. Изборите на обществени съветници се предвижда да се провеждат съвместно с президентските ивбори в България, без двата вота да са свързани по какъвто и да е начин : предвижда се, от практически съображения, двата избора да се проведат на една и съща дата, без със това да си влияят взаимно. Кандидатурите за обществени съветници трябва да са подкрепени от поне 20 души.
По-подробно бихте могли да се запознаете с правилника за функциониране на Обществения съвет тук www.GlobalBulgaria.org, а така също и на социалната мрежа фейсбук - Обществени съвети на българите в чужбина.

Last Updated ( Dec 18, 2010 at 10:34 PM )
Полезна информация/линкове - Nyttige lenker Print E-mail
ПолезнаИнфоNyttigInfo
Written by Управителния съвет на БНД / Styret   
Nov 04, 2009 at 09:02 PM

Много хора се обръщат към Българо-норвежкото дружество с въпроси за институциите и за живота в Норвегия. Ето някои линкове, които се надяваме да са от полза. Почти всички страници имат и английска версия.

 За да видите линковете кликнете на Read more.

 


Last Updated ( Nov 08, 2009 at 02:03 PM )
Read more...
<< Start < Previous 11 Next > End >>

Results 81 - 87 of 87