Българо-норвежко дружество
Начало
За нас
Устав
Членство
Мероприятия
История БНД
Управителен съвет
Полезна информация
Европейски проекти
Bulgarsk-norsk forening
Hjem
Vedtekter
Om oss
Medlemskap
Aktiviteter
Historie BNF
Styret
Nyttig informasjon
Useful
Advanced Search
Links
Contact Us
Template Chooser
siteground67
Hjem arrow Мероприятия arrow Обща информация arrow Три новини за българския език и литература в Осло
Три новини за българския език и литература в Осло Print E-mail
Written by Styret i BNF   
Oct 17, 2009 at 09:59 PM
(Tre nyheter om bulgarsk språk og litteratur i Oslo)
Първото запознаване на норвежката публика с новата българска литература се състоя на 22 октомври 2009 г. в Дома на литературата в Осло.

     Българските деца в Осло и тази година могат да изучават български език - курсът започна на 11 октомври 2009 г. 

    От тази година учениците в норвежките гимназии и средни училища могат да се явят на изпит по български език като втори или трети чужд език.

  За да прочетете целия текст, кликнете на Read more
 

Първото запознаване на норвежката публика с новата българска литература се състоя на 22 октомври 2009 г. в Дома на литературата в Осло. Йорданка Маджарова Брютейг, която се занимава с научни изследвания към Университета в Осло, представи по-важните теми и процеси в българската литература след 1989 г. По-подробно се спря на трима млади, но утвърдени български автори: Георги Господинов, Теодора Димова и Алек Попов. Вечерта включваше и изложба на подбрани книги от 11 български автора, изпълнение на класическа музика и прочит на откъс от “Естествен роман” на Георги Господинов (в превод на норвежки на Йорданка и Рюне Брютейг).  Сред гостите можеха да се видят българският посланик в Осло г-н Никола Карадимов, норвежката посланичка в София г-жа Тове Скарстейн, представители на норвежкото Министерство на образованието, Университета в Осло, както и доста млади българи, живеещи в Осло и околностите му. Събитието бе организирано от Българо-норвежкото дружество.

Българските деца в Осло и тази година могат да изучават български език в Българското посолство. Курсът започна на 11 октомври с десет деца, които ще се обучават всяка неделя от Миглена Тодорова и Николай Геров. 

От тази година учениците в норвежките гимназии и средни училища могат да се явят на изпит по български език като втори или трети чужд език. На изпитите, които се провеждат два пъти годишно (през май и ноември) могат да се явяват и вече завършили, като частни кандидати.

 

Last Updated ( Nov 08, 2009 at 02:10 PM )
<Previous   Next>